Kombi Tamir Ankara

Havalandırma Sistemleri

Havalandırma Sistemleri havadaki kirletici maddelere maruziyeti kontrol için yapılır. Genel olarak, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla duman, toz ve buhar gibi kirleri ortamdan uzaklaştırmak için kullanılır. Havalandırma, doğal yollarla yapılabildiği gibi(pencere açılması gibi) mekanik yöntemlerle (fanlar, körükler) de yapılabilir.

Havalandırma sistemleri belirli bir hızda ve belirli miktarda havanın taşınarak, istenmeyen kirleticilerin (veya “egzoz”) ortadan kaldırılması için tasarlanır. Tüm havalandırma sistemlerinde temelde aynı ilkeler takip edilir; bununla birlikte her bir işyeri için, işin türüne ve işyerindeki kirletici oranına göre, ayrı sistem tasarımı yapılmalıdır.

Havalandırma Sistemleri ile

  • Devamlı taze hava sağlanması, ortam havasının sürekli yenilenmesi
  • Sıcaklık ve nemin konfor seviyesinde tutulması
  • Yangın ve patlama tehlikelerinin azaltılması
  • Kirleticilerin ortadan kaldırılması ya da seyreltilmesi
  • Ortamlarda istenmeyen hava akımlarının oluşmasını engellemek üzere (Örneğin, pis kokuların yayılması), birçok durumda ortamlara veya dış havaya karşı ortamın negatif basınç (vakumlu havalandırma) veya pozitif basınç (basınçlı havalandırma) altında tutulmasının sağlanması hedeflenir.

Hvac sistemleri son yıllarda geliştirilmiş sistemlerdir. Modern binalarda, evlerde, iş merkezlerinde ısı konforunun sağlanması için kullanılır. Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme yani İngilizce heating, ventilating, air conditioning kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden oluşturulmuş bir kelimedir. Bu üç unsuru da sağlayarak ortam havasının en ideal koşullarda olmasını sağlar.

Hvac sistemleri ortamın hava ısısını, havalandırmasını, hava kalitesi kontrol etmek ve ayarlamak için geliştirilmiştir. Hava akışını düzenleyerek istenilen ısı konforunu sunar. Bu sayede ortam hava konforunu ve kalitesini bütün açılardan sağlar.

Lokal Havalandırma: Küçük bir alanın hava konforunun en iyi şekilde sağlanması için uygun havalandırma tesisatları ile yapılır. Ofis, yaşam alanı, gibi küçük yerlerin hava kalitesinin sağlanması için uygulanır. Duvara ya da cama takılabilecek basit fanlar ve aspiratörler vasıtası ile uygulanır. Kanal tesisatı yoktur.

Merkezi Havalandırma: İnsanların yoğun olarak yaşadığı geniş yaşam ve iş alanlarının havalandırması için kullanılır. Havalandırma tesisatı çok daha geniştir ve ince mühendislik hesapları ile yapılır. Fabrikalar, hastaneler, konferans salonları, alışveriş merkezleri gibi geniş yaşam ve iş alanlarının havalandırması bu şekilde yapılır. Genellikle hücreli aspiratör, kanal tesisatı kullanılır.

Klima: Havalandırmanın gelişmiş şeklidir. Ortam havalandırmasını ve sıcaklık konforunu sağlar. Mekanın dışarının hava şartlarından etkilenmesini önler. Genellikle ortam ısısının düşürülerek sıcaklık konforunun sağlanmasında kullanılır.